Hendrick Hamel Art Company
Hamel historie Hamel products Book Productions Contact Home Hamel Foundation


Al eeuwen lang onderhoudt Nederland relaties met Korea dankzij de zeeman uit Gorinchem: Hendrick Hamel (1630-1692). In 1653 hebben hij en zijn andere scheepsgenoten van het VOC-schip "De Sperwer" schipbreuk geleden en gestrand op het Koreaanse eiland Cheju-do. Samen met de andere overlevenden is hij dertien jaar lang gevangen gehouden in een land dat voor Europa nog onbekend was.

In 1666 slaagden Hamel en zeven maten er in om te ontsnappen naar Nagasaki in Japan. Gedurende zijn verblijf in Decima, een VOC handelspost, schreef zijn "Journael" over zijn ervaringen en de Koreaanse samenleving. Als hij zijn verhaal niet geschreven zou hebben, dan zou Korea nog eeuwenlang voor de wereld onbekend gebleven zijn. Daarom wordt Hamel beschouwd als de "Columbus van Korea" en een legende geworden in Zuid-Korea. In beide landen wordt de herinnering aan Hendrick Hamel op verschillende manieren nog altijd in leven gehouden.

In de geboortestad van Hamel, Gorinchem, dichtbij waar zijn geboortehuis heeft gestaan in 1630, wordt hij herdacht met een standbeeld gemaakt door de beeldhouwer Jaap Hartman. Daarnaast worden een "Hamel huis" en "Hamel hotel" gebouwd in oude centrum van de stad. Sinds 1998 is Gorinchem officieel geassocieerd met Zuid-Koreaanse stand Kangjin. Beide steden ontwikkelen culturele en commerciƫle initiatieven en toeristische programma's.

In de buurt van Kangjin worden een middeleeuws fort en een dorpje waar Hamel heeft gewoond tussen 1657 en 1663, gerenoveerd en een "Hamel Memorial Hall" gebouwd. Op het eiland Cheju trekken een monument ter herdenking aan Hamel en een replica van het schip "De Sperwer" elk jaar honderdduizenden bezoekers.

Zie bijvoorbeeld ook de Koreaanse website ter ere van Hendrick Hamel, beschikbaar in de talen Engels, Koreaans, Japans en Chinees: Hamel Cybercapsule

HENDRICK HAMEL HISTORY 厦武史記

1630-1692 世纪 韓国人丁善海员与耒自荷兰当地有名的贺礼錦省份的韓敵夏武海员们开始了通商贸易不简单的关系, 傳说在1653年,韓敵夏武与其他来自 voc 船隊” 地北域 “破船确淺於韓国 芝茹岛上,与其他生还者共困於此不名來力的岛上渡过了他们九死一生中十三年的有如監獄島的時间

1666年成功的与其他海员逃灕,到达尼加氐茄之曰夲岛上。 当中期间也曽留在帝絲瑪島及与 VOC 商贸傳邮船 “ 専那号 ” 充份报告和表达了他们如何接受了在韓国島上的各种经歷性的韓式集体生活体验。故此他们的経歴可成为一夲有歴史的註作, 韓敵夏武的歴史记述在 “哥倫比亜韓史“上, 也列为南韓商史上的歴註都很明顯回记=韓敵夏武多种経歴, 还许许如生.

韓敵厦武於荷兰-贺礼錦市 1630, 荷兰当地, 尚有夏武先生的记念銅像与厦武当年的故居, 建於舊中心区广场中, 1698年在荷兰-贺礼錦市都把他们居所及工作的所有地方列为遊覧聖地.

在金建市柎近相傳夏武生於1657年尚有他们回億史的大堂中,和刍年芝茹岛上的破船图表及例如韓国网页, 列名为厦武史記, 有中, , , 曰等文字的講解