Hendrick Hamel Art Company
Hamel historie Hamel products Book Productions Contact Home Hamel Foundation

Het verlangen (Desire)
A visual biography of Hendrick Hamel by Johannes van Vugt.
Uitgave 2004
Flexicover, 16,9 x 23,8 cm
96 pagina’s
Taal: Nederlands, Engels en Koreaans
Tekst: Jan Donia (kunstcriticus), Rien Robijns (journalist)
Prijs € 9,90, incl. BTW en excl. verzendkosten
> Bestellen

Deze catalogus met daarin het thematisch werk van de Gorcumse en later Amsterdamse kunstschilder Johannes van Vugt bevat zijn reeks schilderijen gewijd aan Hendrick Hamel. De droom van de jonge Hamel was de zee. Geen vreemde wens, maar een keuze die de wens naar een avontuurlijk leven inhield. Inmiddels kunnen we concluderen dat hij een heel bijzonder avontuur heeft beleefd. Door zijn ‘Journael’ is Hamel een interessante persoonlijkheid geworden. Hij wilde rapporteren wat hij had meegemaakt en wat hem tot een bijzondere persoon maakte, een verslaggever en voor Johannes van Vugt ook een kunstenaar.

Johannes van Vugt is vooral geïnspireerd door menselijke aspect van zijn leven en werk. Dit is wat hem bijzonder maakt. Tussen de regels door ontdek je de persoonlijkheid die Hamel was: een man van vlees en bloed, vol passie en moed. Met deze kennis heeft Johannes van Vugt geprobeerd een eigen realiteit te creëren die eer bewijst aan de persoon die Hamel was, geïnspireerd door feiten en fictie. De kunstwerken visualiseren waar mogelijk het leven van Hamel, zoals zich dat aan hemzelf heeft voorgedaan. Een denkbeeldige realiteit waarin aspecten van de mens Hamel vorm krijgen.

De reeks aan Hendrick Hamel gewijde schilderijen is in 2004 geëxposeerd in het Koreaans staatsmuseum op het eiland Jeju en in 2005 in het Gorcums Museum te Gorinchem.